Googlade – gick på bluff
En Google-sökning ledde Annica Bengtzon till en bluffhemsida där hon lurades betala 45 dollar för ett inresetillstånd till USA.
En handling som ska vara gratis.
Alla som ska resa till USA behöver förutom pass och visum även ett inresetillstånd. Något man måste visa upp innan man kliver ombord på flyget.
USA:s regering har en hemsida där medborgare i berörda länder med några enkla klick fyller i sina uppgifter för att en minut senare få sitt inresetillstånd i elektronisk form, kallad ESTA.
Annica Bengtzon skulle hjälpa sin syster som saknar dator och sökte således på ”ESTA ansökan” på Google och klickade på den översta träffen.
Det visade sig vara ett misstag.
– Helt plötsligt kostade det 45 dollar, och det jag fick var 36 sidor meningslös information på engelska. Eftersom jag betalat med mitt kort har jag spärrat det nu. Man vet ju inte vad som händer eftersom sidan var en bluff, säger hon.
Nu vill hon varna andra. Men framförallt är hon arg på Google som med lätthet borde kunna ta bort länken till bluffsajten.
– Det ska väl ändå vara så att den seriösa sidan kommer överst i sökningen, säger hon.
Aftonbladet skrev redan förra våren om bluffsajten, som då av misstag hade hamnat bland Luftfartsverkets länkar.
GD har sökt svenska Google för en kommentar men inte fått något svar.
Rätt adress till sajten där man söker inresetillstånd till USA är https://esta.cbp.dhs.gov









































Senaste kommentarerna:
Skrivet 26 aug 2010 11:21 Robert (Ej registrerad)
Hallå? Om den första sökträffen ALLTID ska vara den rätta (hur nu Google ska kunna utröna sökarens BEHOV), varför behövs då sökträff 2-nn?
Skrivet 26 aug 2010 10:28 vk (Ej registrerad)
Det står faktiskt att man betalar $49.50 för en ESTA ansökningsguide så att kalla det bluffguide är kanske inte helt korrekt. Man får ju sälja luft på burk om man vill. Hade hon lagt ner 1 minut på att läsa vad som står på sidan så hade hon sparat in några dollar.
Skrivet 26 aug 2010 09:57 cyberworm (Ej registrerad)
Varför blir människor så godtrogna så fort de använder internet? Bara för att länken ligger högt på söklistan betyder inte att det är den rätta. Att läsa informationen på sidan innan man bestämmer sig bör vara en självklarhet. Kan man sedan inte engelska kanske man borde använda andra sätt eller skaffa hjälp. Allt kan inte skyllas på webben, där finns skojare precis som i verkliga livet så den enskilde personen bör använda sunt förnuft.
Skrivet 26 aug 2010 08:54 Karin (Ej registrerad)
Anonymous (Ej registrerad) skrev: Det står klart och tydligt på sidan längst ner "Legal Disclaimer: ESTA.US is a private information website not affiliated with the United States Government.".
Går man inte på "Contact us" så kan man läsa följande: "ESTA.us is a privately owned service provider specializing in the Visa Waiver Program including the recently created ESTA (U.S. Travel Authorization). Our mission is to help applicants understand the different aspects of the Visa Waiver Program and learn how to apply for a Travel Authorization (ESTA). You are welcome to send us your questions regarding ESTA. However, due to the fact that we are a private company, we do not access to your ESTA file or any other U.S. government database."
Det är inte Google's fel att användaren inte kan läsa.
Även om man kan läsa så är det inte säkert att man vet att det är USA:s regering som står för handhavandet av inresetillståndet. Problemet är fortfarande att Google har en falsk sida som sitt första och andra val. Dessa sidor presenteras på svenska. Den rätta sidan presenteras först på tredje plats och då på engelska. Google säger sig ha ett ansvar för sina sidor. Lev upp till det då!
Skrivet 26 aug 2010 08:52 Johan (Ej registrerad)
Ja, det är eländigt med samvetslösa människor som bedrar sina medmänniskor för att berika sig själva.
Men det faller tyvärr på oss andra att försöka undvika dem. Och Annica har precis betalt 45 dollar för att bli lite bättre på det.
Skrivet 26 aug 2010 01:51 Anonymous (Ej registrerad)
Det står klart och tydligt på sidan längst ner "Legal Disclaimer: ESTA.US is a private information website not affiliated with the United States Government.".
Går man inte på "Contact us" så kan man läsa följande: "ESTA.us is a privately owned service provider specializing in the Visa Waiver Program including the recently created ESTA (U.S. Travel Authorization). Our mission is to help applicants understand the different aspects of the Visa Waiver Program and learn how to apply for a Travel Authorization (ESTA). You are welcome to send us your questions regarding ESTA. However, due to the fact that we are a private company, we do not access to your ESTA file or any other U.S. government database."
Det är inte Google's fel att användaren inte kan läsa.